Alleen dankzij ET 14.000 is de btw op invoer uit het VK niet meteen verschuldigd

Het Verenigd Koninkrijk maakt sinds 1 januari geen deel meer uit van de Europese Unie. En dat heeft zo zijn gevolgen voor wie na de Brexit goederen wil invoeren. De btw op invoer vanuit de ex-lidstaat is nu immers meteen aan de grens verschuldigd.

Dankzij de eengemaakte interne markt geldt voor handel tussen de lidstaten van de Europese Unie dat de btw op intracommunautaire verwerving verrekend wordt via de periodieke btw-aangifte. Daardoor hoef je als btw-plichtige de btw niet voor te financieren.

Derde landen

Voor handel met landen die niet tot de Europese landenclub behoren, gelden andere regels. Wie goederen aankoopt in een derde land, krijgt de btw-rekening namelijk meteen voorgeschoteld, zodra de goederen de grens over zijn en bovendien word je dan ook verondersteld die meteen te betalen. Vaak door bemiddeling van de expediteur.

Aangezien het Verenigd Koninkrijk de Unie verlaten heeft, is de ex-lidstaat sinds 1 januari ook een derde land en is ook voor goederen die daar vandaan komen de prefinanciering van de invoer-btw van toepassing. Als het gaat over een beroepsmatige aankoop als btw-plichtige kun je de betaalde Belgische btw vervolgens via de periodieke btw-aangifte recupereren.

ET 14.000

Er is weliswaar een manier om dat boter bij de vis-principe te omzeilen via een ET 14.000-vergunning. Die heeft weinig vandoen met het buitenaardse wezen dat zichzelf in de jaren ’80 vruchteloos naar huis probeerde te exporteren maar alles met een vereenvoudigde invoerprocedure. Als je regelmatig goederen invoert uit een derde land, zoals het VK, dan hoef je dankzij deze vergunning de btw niet meer onmiddellijk te betalen op het moment van de invoer. De transactie kan ook nu weer verlegd wordt naar de periodieke btw-aangifte, waarin die btw dan ook in de meeste gevallen meteen weer aftrekbaar is.