Buro Lauwers wordt meer dan ooit een ‘doux repos’

LAUW VO 230407 DV Beeld1 1

“Met een beetje geluk kunnen we volgend jaar de kerstboom optuigen in onze verbouwde kantoren”, zegt Luc Lauwers. Het café ‘Au Doux Repos’, onze buren in onze thuishaven Ronse, stond al een tijdje leeg. Vandaag staat alleen de gevel nog recht en is de aannemer bezig met de realisatie van de ingrijpende verbouwingswerken.

Eerst waren er geruchten dat er een broodjeszaak zou komen, en laat ons eerlijk zijn dat was ook een geweldig idee. Uiteindelijk hebben we het pand echter zelf kunnen verwerven, met de bedoeling onze uitbreidingsplannen te realiseren.

Comfortabele werkomgeving

“En dat is nog een veel beter idee”, lacht Luc. “Zeven jaar nadat we vertrokken zijn uit het dakappartement waar het voor Accountantsburo Lauwers allemaal begon, hebben we ook een kantoor in Kortrijk, Gent en Frasnes en ... barst het gebouw in onze thuisbasis Ronse ook alweer uit zijn voegen. Onze groei zorgde ervoor dat we nieuwe medewerkers konden engageren voor onder meer ons expertenteam dat in Ronse is gevestigd. Nieuwe mensen, betekent echter ook extra bureaus en daardoor zitten we wat ruimte betreft al een tijd aan onze limiet. Door het oude volkscafé, op de hoek van de Viermaartlaan en de Steenweg op Leuze aan te kopen, kunnen we op onze vertrouwde plek uitbreiden en de werkomgeving van onze collega’s comfortabeler maken.”

De herinnering blijft

Verschillende architecten en ontwerpen deden een voorstel maar uiteindelijk vielen we massaal voor het voorstel van architect Tom Mahieu, waarbij ons bestaande gebouw en de oude gevel van ‘Au Doux Repos’ mooi geïntegreerd wordt in een stijlvol design. Het tilt oud en minder oud op naar iets nieuws dat de komende decennia relevant blijft in het straatbeeld.

“Dat we de gevel van het oude café hebben bewaard, is intussen een meerwaarde voor ons toekomstig pand. Het was echter ook een eis van de vergunnende overheid. De gevel is namelijk geregistreerd, dat is een stapje lager dan beschermd. Hoe dan ook was het een ideale uitvlucht om de herinnering aan het roemrijke verleden van het gebouw ook op een andere manier te bewaren. Net zoals we in Kortrijk hebben gedaan, zullen we ook in het nieuwe gedeelte een bar installeren. Een accountantskantoor mag dan wel saai ogen, daarom hoeft het dat nog niet te zijn. Medewerkers moeten zich goed voelen en dus kan er altijd een reden gevonden worden om een feestje te organiseren of met klanten in een ontspannen setting even te babbelen.”

Het einde van de werken is voor de herfst van volgend jaar voorzien. Dan zal de bar sowieso voor de eerste keer gebruikt kunnen worden. Net als de nieuwe ingang, de nieuwe werkruimte beneden, de vloer op de eerste verdieping voor het expertenteam, de vergaderzaal, de moduleerbare polyvalente ruimte, de keuken en het dakterras op het overkoepelende dak. Van daar zal je een schitterend uitzicht hebben op de omgeving. Het dak dat meteen ook het gedeelte zal zijn dat het hele gebouw uniek maakt.

Op de hoogte blijven?