Cashplanning, zo weet je of je morgen genoeg geld in kas hebt
Om zaken te kunnen doen, kan je maar beter je facturen op tijd betalen. Ook al lijkt dat evident, dat is het in de praktijk niet altijd. Enkele tips en een tool om het je gemakkelijker te maken.
Veel kmo’s komen in de problemen omdat ze onvoldoende overzicht hebben van het geld dat ze elke maand ontvangen en uitgeven. Een gebrek aan cashplanning heeft de vervelende bijwerking dat er soms te weinig geld in kas is om rekeningen te betalen, om te investeren en te groeien of om zonder kleerscheuren het hoofd te bieden aan onvoorziene omstandigheden. Cashplanning helpt je bovendien om financiële beslissingen te nemen en maakt het makkelijker om investeerders aan te trekken.
Zeker interessant voor kmo’s
Cashplanning is belangrijk voor elke onderneming en zeker voor kmo’s, omdat ze het vaak moeilijker hebben om zich te financieren dan grote ondernemingen en meer afhankelijk zijn van een beperkt aantal klanten of leveranciers. Bovendien hebben kmo's vaak groeiambities die extra financiering vereisen.
Een goede cashplanning helpt je om financiële beslissingen te nemen die gebaseerd zijn op de realiteit en niet op veronderstellingen. Het helpt je ook om investeerders aan te trekken die vertrouwen hebben in je terugbetalingscapaciteit.
Hoe maak je een goede cashplanning?
Cashplanning is geen exacte wetenschap, eerder een oefening die discipline en inzicht vereist. Enkele tips:
- Kijk naar de onderdelen van je werkkapitaal: hoeveel geld heb je tegoed van klanten, hoeveel voorraad heb je opgeslagen, hoeveel schulden moet je aflossen …
- Maak je werkkapitaal efficiënter. Zorg ervoor dat je klanten zo snel mogelijk betalen en dat je zo laat mogelijk geld uitgeeft aan leveranciers. Factureer op tijd, hou de betalingen in de gaten, vraag betere voorwaarden aan je leveranciers, hou je voorraad onder controle, …
- Kijk naar de kosten en opbrengsten in je onderneming. Stel een haalbaar budget op dat rekening houdt met je vaste en variabele kosten, je geschatte omzet en winst en eventuele seizoensgebonden schommelingen.
- Schat voorzichtig in hoeveel geld je effectief zal ontvangen van je klanten. Een verkoop is immers nog geen cashinkomst. Maak verschillende scenario’s en bereken hoe ze je cashflow beïnvloeden.
- Hou rekening met uitzonderlijke uitgaven of inkomsten, zoals nieuwe investeringen, jaarlijkse bonussen, belastingen, subsidies, …
- Kijk hoeveel extra krediet je kan krijgen voor noodgevallen.
- Bepaal op basis van voorgaande stappen of en wanneer je extra geld nodig hebt.
- Blijf je cashflow voorspellen. Werk je cashplanning regelmatig bij op basis van de actuele cijfers en pas je plannen aan indien nodig.
Eenvoudiger en duidelijker via Cashplannr
Cashplannr is een digitale tool die je helpt om sneller en nauwkeuriger data te verzamelen en te analyseren. Handig, want als ondernemer ben je meestal wel een kei in je vak maar daarom ben je nog geen financieel expert. De tool vertelt je wat je op financieel vlak mag verwachten en geeft mogelijke oplossingen om een dip op te vangen. De ingebouwde simulatietool stelt je bovendien in staat om de effecten van een investering of mogelijke kost te visualiseren.
Via het boekhoudprogramma dat je vandaag al gebruikt, verloopt de koppeling naadloos en kan je het veertien dagen gratis uitproberen.