“De cijfers zijn vaak de aanleiding voor gesprekken over het leven zelf”

Wouter Delmulle

“Een job waarbij je op routine kan draaien en elke dag tussen vier muren zit, daar word ik niet gelukkig van”, zegt Wouter Delmulle. Hij werkt al 5 jaar als dossierbeheerder in het AL-kantoor in Kortrijk. Tiens, zijn daar geen muren dan?

Wouter vest

“Jawel en wat meer is, ik doe mijn job supergraag”, zegt Wouter. “Ik krijg hier de kans om die muren geregeld te doorbreken. Letterlijk, omdat ik het kantoor vaak kan verlaten en bij klanten mag langsgaan. Daardoor kom ik in alle uithoeken van West- en Oost-Vlaanderen. Figuurlijk ook, omdat ik vaak nieuwe uitdagingen kan aangaan, niet moet blijven hangen in routinematige taken. Het is boeiend om eens je tanden te kunnen zetten in een moeilijk dossier, te kunnen overleggen, zoeken naar oplossingen en tenslotte je klant een verrassend voorstel te kunnen bieden.

Wat heb je gestudeerd?

“Ik heb een diploma bachelor Financiën en Verzekeringen behaald en volgde daarna nog een bachelor Accountancy en Fiscaliteit. Het was een logisch vervolg van de richting economie-moderne talen die ik in het middelbaar volgde. Ik heb getwijfeld of ik toch maar geen Economie of Handelswetenschappen zou gaan studeren maar ik heb mijn gevoel gevolgd. Ik wou een diploma waarmee ik iets kon doen en niet alleen maar moest denken. Vandaag heb ik het gevoel dat ik de juiste keuze gemaakt heb. Mijn job vandaag geeft mij heel veel voldoening.”

Hoe komt dat?

“Als dossierbeheerder heb ik een heel gevarieerd takenpakket. Ik concentreer mij vooral op jaarrekeningen en fiscale aangiftes. Het inboeken van facturen gebeurt vooral door collega’s die gespecialiseerd zijn in Yuki. Ik heb ’s morgens meestal een beeld in mijn hoofd van het verloop van mijn dag, maar heel vaak wordt dat doorkruist door onverwachte vragen van klanten; omdat ze vaak informatie nodig hebben voor hun notaris of hun bank. Ofwel ken ik het antwoord, ofwel moet ik op zoek. Dat onvoorspelbare, het alert omgaan met dringende vragen, snel kunnen schakelen, het onderscheid maken tussen prioritaire en minder prioritaire zaken … houden het boeiend. Bovendien maak ik deel uit van een leuk team, zeker niet onbelangrijk voor zowel het formele als het informele.”

Is er veel veranderd sinds je de school verliet?

“In mijn afstudeerjaar, 7 jaar geleden, deed ik stage op een plek waar ze met DOS-programma’s werkten ... dat zegt genoeg. Vandaag zorgen Silverfin en Yuki voor een enorm gebruiksgemak. Facturen die klanten nu uploaden, zitten morgen in de boekhouding. De rapportage is bovendien zeer visueel en je kan eindeloos parameters vergelijken. Vroeger was er alleen Excel om resultaten aanschouwelijk voor te stellen. Niet alleen wij, maar ook de klanten zien daar snel het voordeel van in. Eenmaal je met digitaal boekhouden kennis gemaakt hebt, wil niemand nog terug naar de schoendozen vol bonnetjes en facturen. De tijd die vroeger vaak gevuld werd met louter ingeven van cijfertjes kunnen we nu gebruiken om onze klant waardevol actueel advies te geven op basis van de cijfers.”

Vul eens aan. Zonder boekhouder en fiscalist zou ...

“... een ondernemer verloren lopen. De wetgeving verandert zeer snel. Het is bijna onmogelijk voor een bedrijfsleider om alles tot in de puntjes op te volgen. Het is aan ons om hen duidelijk te maken dat ze op basis van hun boekhouding betere beslissingen voor hun zaak en voor hun persoonlijke financiële situatie kunnen maken.”

Soms zit ik aan tafel met iemand met laarzen en ruwe handen en een uur later schuif ik aan in een vergadering van mannen met pak. Finaal wil iedereen hetzelfde.

Fiets

“Dat is precies ook waarvoor jonge mensen voor onze job moeten kiezen. Boekhouden is niet louter met de cijfertjes bezig zijn. Het is uiteraard cijfers verzamelen maar ook in gesprek gaan met je klanten, een vertrouwensband opbouwen, weten wat hen persoonlijk boeit om op basis daarvan een heel gericht advies te kunnen geven. Soms zit ik hiervoor aan tafel met iemand met vuile botten, om dan pakweg twee uur later aan te schuiven in een vergadering van mannen in pak. Finaal willen wij en onze klanten allemaal hetzelfde. Je voelt dat je met iets essentieels bezig bent, met dingen die ertoe doen, het is geen louter abstracte materie.”

Beweeg je veel?

“Overdag zitten we veel, terwijl ik helemaal geen ‘zittend gat’ heb. Dus compenseer ik door veel te sporten. En ook dan ga ik voor voldoende variatie, geen routine: lopen, fietsen, wandelen, zwemmen, muurklimmen, toerskiën, … met in die disciplines af en toe een uitdaging; een doel om naartoe te leven.”

Nog hobby’s?

“Lekker en gezond koken, een goed boek lezen, op reis gaan en me omringen met mijn familie en vrienden zijn ook dingen die me nauw aan het hart liggen.”

Wat was de ergste job die je ooit deed?

“Een vakantiejob waarbij ik links isomoprofielen van een meter moest oppakken om ze vervolgens rechts in een doos te leggen. Het kan ook omgekeerd zijn. Ik moest ze zelf niet tellen. Iemand anders kwam op tijd de doos wegnemen en een nieuwe in de plaats zetten. Ik had zeeën van tijd om te beseffen dat dit de hel was. Voor mij tijdelijk, voor anderen vaak de harde realiteit voor jaren ver.”

Heb je een belangrijke levensles?

“Doe wat je heel graag doet, niet wat je denkt dat je moet doen.”

Wat is je favoriete zintuig?

“De smaak. Ik eet en ik kook heel graag.”