Deze nieuwsberichten las je in 2021 het liefst
We waren nieuwsgierig aan welke nieuwsberichten op onze website je vorig jaar vaakst bent blijven plakken. Dat leverde volgend lijstje op.
Op 1 - Moet je altijd volstorten vooraleer je het VVPR-bis dividend toepast?
De aanpassing van het vennootschapsrecht zou het tegendeel kunnen doen vermoeden maar om via de toepassing van de VVPR-bis (Verlaagde Voorheffing/Précompte Réduit) een dividend op te nemen uit je BV(BA) moet de inbreng nog steeds eerst volstort worden.
Op 2 - Mobilisatie van vrijgestelde reserves tegen gunsttarieven
Sommige belastingvrije reserves die uiterlijk aangelegd werden voor 1 januari 2017, kan je in aanslagjaar 2021 - voor boekjaren die ten vroegste aanvangen op 1 januari 2020 - en 2022 - voor boekjaren die ten vroegste aanvangen op 1 januari 2021 - tegen 15% overdragen naar de belaste reserves. Als je dit overgedragen bedrag dan opnieuw investeert in kwalificerende activa, dan daalt dat tarief zelfs naar 10%.
Op 3 - Zorg dat je eindejaarscadeau geen vergiftigd geschenk wordt
Wie de fiscus geen cadeautjes wil geven, kan dus best de regels respecteren tijdens het kerstshoppen.
Op 4 - Het einde van het 6% btw-attest voor renovatie
Als je als aannemer werken uitvoert in een privéwoning van meer dan 10 jaar kan je een verlaagd btw-tarief van 6% toepassen. Het tarief geldt zowel voor materialen als gepresteerde werkuren. Het attest waarin je dit moet aantonen, verdwijnt wellicht in 2022, waardoor de bewijslast zal verlegd worden naar de bouwheer.
Op 5 - Zorg dat een bankgift niet toxisch wordt
De bankgift is de enige manier om een som geld of een effectenrekening te schenken aan de volgende generatie, zonder dat de begunstigde daarop schenkbelasting moet betalen. Er zijn echter een aantal valkuilen die ervoor kunnen zorgen dat de bankgift als nietig beschouwd wordt, waardoor de geschonken bedragen alsnog zullen belast worden.
Op 6 - Profiteert de fiscus mee van je bitcoin-opbrengst?
Cryptomunten slagen er steeds beter in om de nieuwsgierigheid van de (kleine) belegger te wekken. Door de handel in Bitcoins, Ethers, XRPs en Dogecoins valt flink wat winst maken. En dus is ook de fiscus geïnteresseerd. Want ook al is er nog geen specifieke wetgeving of rechtspraak, de bestaande regels om inkomsten te belasten blijken perfect toepasbaar op de hippe digitale munten.
Op 7 - “Zonder boekhouders was het gat in de begroting al lang opgelost”
Sophie De Roo mocht als eerste in de reeks uitleggen waarom boekhouders en fiscalisten een belangrijke meerwaarde zijn bij de beslissingen die je als ondernemer dagelijks maakt.
Op 8 - Kan je de btw van onbetaalde facturen terugvragen?
Het is niet ondenkbaar dat enkele van je klanten door de coronacrisis in de problemen zijn gekomen en hun facturen niet meer kunnen betalen. Weet dat je doorgaans recht hebt om je doorgestorte btw terug te vragen. Maar soms gaat dat al gemakkelijker dan anders.
Op 9 - Verkoop personenwagen en btw
Sinds januari 2013 bestaat de mogelijkheid om bij de verkoop van een personenwagen de helft te factureren zonder btw en de andere helft te facturen aan 21% BTW.
Op 10 - Wallonië verlengt de risicotermijn voor niet-geregistreerde schenkingen
Wie voortaan via een hand- of bankgift een niet geregistreerde schenking doet kan in Wallonië beter nog minstens 5 jaar blijven leven. Dan hoeven de ontvangers immers geen successierechten te betalen. In Vlaanderen en Brussel kan je al na 3 jaar de champagnefles ontkurken.