Hoe koop je dit jaar nog een auto ‘om kosten te maken’?

Tot vorig jaar hadden kleine vennootschappen het recht om, in het jaar van aankoop, een afschrijving voor een volledig jaar fiscaal in mindering te brengen. Vanaf 2020 is deze fiscale regeling echter verleden tijd en is pro rata-afschrijven de regel. Daardoor kiezen veel bedrijfsleiders bij de aankoop van een personenwagen voor renting.

Wie op 30 december vaststelde dat het fiscaal interessant was om extra kosten te maken, kon tot vorig jaar in principe beslissen om bijvoorbeeld nog snel een nieuwe auto aan te kopen. Dan kon het voertuig nog hetzelfde jaar al een eerste keer afgeschreven worden. De belastinghervorming maakte echter een einde aan deze praktijk. Voortaan moet er pro rata afgeschreven worden en zou in bovenstaand geval nog slechts twee dagen afgeschreven kunnen worden.

Het alternatief

Vandaag is renting, of operationele leasing zo je wil, een mogelijk alternatief. Boekhoudkundig heb je in dit geval niet meteen de intentie om de auto aan te kopen, waardoor het eerder over een huurovereenkomst gaat. Wat niet wegneemt dat je op het einde van het contract nog altijd kan beslissen om de wagen wel aan te kopen, op voorwaarde dat je minstens 16% van de verkoopprijs betaalt. Ondertussen geniet je van het boekhoudkundige voordeel dat je het aantal huurmaanden, de eerste maandhuur en de hoogte van de restwaarde (aankoopoptie) kan afspreken. Zo kun je deze formule helemaal afstemmen op je budget en op je fiscale wensen.

Werkelijke waardevermindering

Wie wil, kan bijvoorbeeld 25% van het aankoopbedrag meteen aflossen als eerste verhoogde factuur, om zo meer kosten fiscaal in mindering te brengen in het lopende boekjaar. Ook in dit geval zijn er weliswaar grenzen. De eerste verhoogde huur moet in overeenstemming zijn met de werkelijke waardevermindering van het voertuig. De fiscus zal bijvoorbeeld niet aanvaarden dat je meteen 40% in kosten neemt. Zolang je echter kan aantonen dat je auto bij het buitenrijden van de garage al meteen flink in waarde is gedaald, wat bij een doornsee nieuwkoop het geval is, kleur je binnen de lijnen van de Commissie van Boekhoudkundige Normen.