Koopjes op de beurs?

De financiële markten hebben het jaar ingezet met een duik van 10 à 15% in een paar weken.

Torenhoge inflatie. Spierballen rollen tussen Poetin en het Westen over Oekraïne. Ontsporende energieprijzen. Het Chinese vastgoedprobleem dat maar niet opgelost raakt.

Problemen in de ‘supply chain’ omdat de economie het tijdens Corona veel beter bleek te doen dan verwacht. En zijn we intussen verlost van Corona? Het einde van het gratis geld en de eerste renteverhogingen. Reden genoeg dus voor de aandelenmarkten om even af te koelen.

Een realitycheck voor de belegger die de jongste jaren de beurs ontdekt heeft. Oesje, kan dat ook dalen? Een déjà-vu voor iedereen met wat meer beursjaren op de teller. Het gebeurt elk jaar wel eens en het is zelfs nodig om nieuwe kopers aan te trekken.

Is dit dan de koopjesperiode?

Na een fikse duik stabiliseerden de markten vorige week, weliswaar met grote ups en downs. Deze volatiliteit zal niet meer verdwijnen, vrezen we. We kunnen er dus maar best mee leren leven. Na een verlies van dergelijke orde is zo’n ‘stabielere’ periode normaal.

En dan komt het: ofwel wordt nu een nieuwe ‘steun’ gelegd voor nieuwe stijgingen. Het geld dat van de tafel gehaald is, staat immers alweer te popelen om belegd te worden. Er is immers nog steeds geen alternatief voor aandelen en hoe gaan we anders de inflatie counteren?

Ofwel gaan we eerst nog verder neerwaarts. Je kan immers niet zeggen dat aandelen nu plots spotgoedkoop geworden zijn.

Achteraf heeft één van beide partijen wel weer gelijk.

Hoe speel je hier als belegger op in?

Onze strategie: verdeel en heers. Zet nu al een eerste stap met een derde van je beschikbare liquiditeiten en wees dan niet al te ongeduldig. Er komen nog opportuniteiten. En op lange termijn ben (en blijf) je met aandelen altijd een winnaar.

Heb je vragen?