Met Nils Van Nuffel haalt ons expertenteam een jurist aan boord
In juli kwam Nils Van Nuffel (26) het expertenteam van Buro Lauwers versterken. “Een accountantskantoor is vandaag meer dan een verwerker van cijfers”, zegt Nils. “Dankzij de vertrouwensrelatie met onze klanten zijn we goed geplaatst om hen ook te adviseren in juridische aspecten van hun ondernemingsverhaal. Zodat ze betere beslissingen kunnen nemen.”
Na zijn studies Rechten en Notariaat ging Nils effectief ook aan de slag in een notariaat maar na iets minder dan twee jaar merkte hij dat dit toch niet helemaal voor hem was weggelegd. “Via een vriend die bij Buro Lauwers in Gent werkt, is op dat moment deze vacature op mijn bord terecht gekomen.”
Waarom was het tijd om het notariaat te verlaten?
“Het is na je studies notariaat niet onlogisch dat je in een notariaat gaat werken, maar het is tegelijk een sprong in het duister. Aangezien je tijdens je opleiding geen stageloopt, kan je als student immers moeilijk inschatten of de job je zal liggen. Na twee jaar merkte ik dat ik onvoldoende uitgedaagd werd en het werk eentonig begon te worden. Terwijl ik de opleiding was begonnen omdat ik net aangesproken werd door de creativiteit en het out-of-the-box-denken dat soms nodig is om wetteksten te interpreteren en toe te passen op de realiteit.”
En is de sleur intussen doorbroken?
“Absoluut. Ondernemen houdt in dat je automatisch onderworpen wordt aan tal van rechtsdomeinen. De vragen die we hier van onze klanten krijgen zijn dan ook heel uiteenlopend van aard: het gaat van vennootschapsrecht, arbeidsrecht, fiscaliteit, vastgoedrecht, aansprakelijkheid van bestuurders ... en dossiers die op de grenzen van die gebieden liggen. Het gaat over overnames of partiële splitsingen en de dag daarop over aankoopverhoudingen tussen bedrijfsleiders en hun vennootschap. Dit is voor een jurist een grote speeltuin. Alles is op maat van de klant.”
Dit is nochtans een accountantskantoor. Ik word niet verondersteld om hier een jurist aan te treffen toch?
“Enerzijds is de wereld, onder meer op aansturen van de digitalisering, op elk vlak aan het veranderen. Anderzijds kan het mensen, die een ambitie hebben of met een probleem zitten, weinig schelen wie hen helpt, als ze maar geholpen worden. En liefst door iemand waarmee ze al een vertrouwensrelatie hebben opgebouwd. Vandaar dat een accountantskantoor steeds minder opereert binnen de enge, cijfermatige grenzen van weleer. Het accountantskantoor dat wij willen zijn, fungeert eerder als een partner die ondernemers van informatie voorziet, zodat ze beter geïnformeerde beslissingen kunnen nemen. Juridisch advies maakt daar deel van uit. Dat dit advies door het expertenteam van een boekhoudkantoor kan verstrekt worden, zorgt ervoor dat klanten efficiënter geholpen worden en niet van hot naar her moeten lopen. Door dit single point of contact kunnen we kostbare tijd uitsparen en acties op elkaar afstemmen, met een kwalitatievere outcome tot gevolg.”
“De snelheid waarmee de wetgeving evolueert, maakt het voor mensen die er niet dagelijks mee bezig zijn onmogelijk om op de hoogte te blijven. Dat draagt bij tot de noodzaak aan gemakkelijk toegankelijk juridisch advies.”
Is er een domein dat wat dit betreft verhoogde aandacht vergt?
“De aanpassing van het gunstregime voor de schenking van aandelen van familiale vennootschappen en ondernemingen, is zeker iets wat op de radar is verschenen. Tot nog toe kon dit vrij van schenkbelasting maar de voorwaarden waaronder dit mogelijk is zouden met de nieuwe regering wel eens sterk kunnen veranderen, waardoor er minder snel toepassing zal kunnen worden gemaakt van de vrijstelling. We merken nu al dat daar meer vragen over komen omdat elke wijziging meteen een grote financiële impact zal hebben.”