Van plan om een tweede verblijf te kopen? Doe het nog dit jaar

Shutterstock 1405791782 1

Wie van plan is om een opbrengstwoning of tweede verblijf aan te kopen, geruggensteund door een hypothecaire lening, kan zich best een beetje reppen. Leningen die na 31 december 2023 worden afgesloten, zullen immers niet meer kunnen genieten van belastingvermindering voor ‘federaal langetermijnsparen voor kapitaalaflossingen van niet-eigen woningen’.

Een beetje geschiedenis. In 2005 introduceerde de federale overheid de Woonbonus; een fiscale gunstmaatregel voor mensen die een eigen woning aankochten. Toen de bevoegdheid over de fiscaliteit van de eigen woning overgedragen werd aan de Vlaamse overheid, werd die in 2019 afgeschaft.

Jaarlijks een extraatje van 705 euro

De federale overheid behield de maatregel echter voor wie een tweede woning of een investeringspand aankocht. Zeg maar: een tweede woning om te verhuren. Het werd beschouwd als een vorm van langetermijnsparen. Het deel van de kapitaalaflossingen en de premies voor de schuldsaldoverzekering zijn tot op vandaag immers fiscaal aftrekbaar tot maximaal 2.350 euro. Goed voor een belastingvermindering van maximaal 705 euro, op voorwaarde weliswaar dat andere vormen van langetermijnsparen het voordeel niet doen verdampen.

The end

Besparingsdruk en de stijging van de wettelijke pensioenen zorgen er nu voor dat ook dit voordeel op zijn laatste benen loopt. De afschaffing doet je als verhuurder jaarlijks een bedrag mislopen ter waarde van een maand huurinkomsten. Alleen wie zijn notaris kan verleiden om nog dit jaar de akte te laten verlijden, zal er gedurende de looptijd van zijn hypothecaire lening gebruik kunnen van maken. Dit zijn de andere voorwaarden:

  • Enkel mogelijk op de kapitaalaflossingen van een hypothecaire lening om een woning te verwerven en/of te verbouwen.
  • De lening moet een minstens afgesloten worden voor een termijn van 10 jaar.
  • Het pand moet een woonfunctie hebben maar je mag er als volle eigenaar niet permanent in wonen.