Zorg dat je eindejaarscadeau geen vergiftigd geschenk wordt

Aaaah cadeautjestijd! We krijgen er graag en we geven er graag. Zeker als we klanten daarmee kunnen belonen voor hun loyauteit. De fiscus en de btw-administratie staan doorgaans niet op onze lijst. Wie hen geen cadeautjes wil geven, kan dus best deze regels meenemen tijdens het kerstshoppen.

Niet meer dan 125 euro

Relatiegeschenken zijn fiscaal voor de helft aftrekbaar, op voorwaarde dat de waarde ervan niet hoger is dan 125 euro (incl. btw). Is het een duurder cadeau, dan beschouwt de fiscus dat als een voordeel alle aard. In dat geval moet je ook een fiche 281.50 opstellen en zal je klant privé belast worden. Auch!

Reclame van geringe waarde

Maar ho ho ho ho, er is ook een mogelijkheid om je cadeau voor de volle 100% aftrekbaar te maken. Reclameartikelen van ‘geringe waarde’ zoals pennen, sleutelhangers, kalenders, paraplu’s, ... worden niet belast, op voorwaarde dat je bedrijfsnaam er blijvend mee verbonden kan worden. Reclame is tenslotte bedoeld om meer naambekendheid te genereren. Een mooi ontworpen stickertje op een fles Château Migraine die je in een blits papiertje met je logo hebt gewikkeld, telt dus niet.

Verbruiksgoederen

Bovendien volstaat het niet om vrijgevig te zijn voor slechts een paar klanten. Naamsbekendheid creëer je in massa. Een fles Château d’Yquem voor die ene goeie klant zal dus niet passeren. Verbruiksgoederen komen trouwens sowieso niet in aanmerking voor de volledige aftrek. Ze zijn hoogstens voor 50% aftrekbaar.

Btw

Als het geschenk (of reclameartikel) minder dan 50 euro (excl. btw) kost per klant en per jaar, dan is de btw voor btw-plichtigen voor 100% aftrekbaar. Daarboven betaal je de volle pot btw. Ook voor rookwaren en sterke drank (meer dan 22°) betaal je het gewone btw-tarief.